Monday, September 24, 2007

Whiskyprovning #14


Från helgen skulle jag kunna skriva om en lyckad exkursion i lördags morse då vi hade som mål att leta fram blåhake och lyckades med det. Eller så skulle jag kunna berätta om en underbar skiva som jag fått - The Throne of the Third Heaven of the Nations' Millenium General Assembly med Washingtonbandet Le Loup. Klar kandidat till årsbästalistan i december. Men det gör jag inte. Eller jo, lite, men inte mer än med de just skrivna raderna.

I stället lite om helgens höjdpunkt, nämligen Whiskyprovning #14. Jag har tidigare skrivit om provning #12 (även med bakgrund till våra provningar och vilken metodik vi använder) samt provning #13.

Helgens provning var ett slags jubileum eftersom vi testade vår 100:e sort. Vi har i och för sig provat fler än 100 gånger (113 för att vara exakt), men vi har också provat om ett antal gånger så inför denna kväll var det 98 stycken testade sorter. Därför hade lekledare That Handsome Devil skaffat in några svåråtkomliga flaskor, bl.a. testseriens två första svenska - Preludium 04 och 05 från det svenska destilleriet Mackmyra. För att få tag på dessa var det till att köa utanför Systembolaget vid öppningstid på släppningsdatum p.g.a. starkt begränsad upplaga. Dessutom testade vi en sort som bara gjorts i 1800 flaskor (Glen Garioch).

Kvällens absoluta höjdare var dock Caol Ila Destillers Edition från 1995, som nådde det fantastiska snittbetyget 8,33, vilket ger en andraplats i maratontabellen, endast slagen av den omöjliga Lagavulin 16 yrs, som har ett snitt på 8,5. En oerhört god whisky med fantastisk eftersmak. Hade den varit lite mer komplex hade den varit perfekt.

Som alltid när det är whiskyprovning består kvällarna också av musiktävling, god fika, gott tilltugg och trevligt sällskap. När dessutom whiskysorterna håller så här bra kvalitet finns det absolut ingenting att klaga på. Tack till THD för ett som vanligt underbart arrangemang.

För att se kvällens resultat, läsa några kommentarer från bedömningsformulären och se några bilder från kvällen rekommenderas att klicka på bilden ovan. Collaget gjordes som vanligt av That Handsome Devil.

No comments: