Sunday, January 28, 2007

Whiskyprovning #12

Whiskyprovning. Lund 27/1/07

Igår var jag på whiskyprovning i Lund. Vi är ett tiotal personer som har provningar ungefär en gång per halvår och som rubriken antyder var detta den 12:e provningen. Det är alltid väldigt trevliga tillställningar. För varje sort görs noggranna anteckningar om doft, smak och eftersmak samt harmoni mellan dessa. Och avslutningsvis ett betyg och vanligen också en eller två meningar för att sammanfatta. Självklart är det blindtester, d.v.s. vi får inte reda på vilken sort det är förrän efter den är testad och har diskuterats.

Vi har fram till nu testat ca 100 sorter och alla resultat och omdömen finns sparade. Vi testar inte bara skotska sorter utan allt som är etiketterat som whisky kan och ska testas. Till exempel är det stående uppdrag till deltagare som reser utomlands att försöka hitta någon inhemsk sort från det land den åker till. Fram till provning #8 testade vi 10 sorter varje gång. Av olika skäl har vi sedan skurit ner det till 7. Man blir tillräckligt berusad ändå kan jag lova. Vi dricker 3 cl av varje sort men sen blir det alltid lite mer i pauserna. I en av pauserna hade vi som vanligt också en musikfrågesport, vilket blivit en kul tradition.

Bildcollaget ovan är gjort av Magnus Billqvist. Stort tack för lånet. Klicka på bilden så kan ni läsa vilka sorter vi testade igår och vad dessa fick för genomsnittsbetyg (maxbetyg 10). Gårdagens sorter höll överlag en ganska hög klass.

8 comments:

That Handsome Devil said...

Islay Mist de Luxe förtjänade bättre än så, men The Big Smoke var verkligen omgångens vinnare - vilken whisky!

Anonymous said...

Jäklar så färgglad bloggen har blivit. Blir lite inspirerad av färgskalan att gå ut o köpa engelsk lakritskonfekt nu, Hemköp har en sort som är helt OK. Funkar fint med whisky!

That Handsome Devil said...

Nästa gång är det 100-jubileum, det lär bli något alldeles särskilt :-)

Ola said...

Ser jag verkligen fram emot!:-)

Anonymous said...

haha, ja det ser verkligen lakritskonfekt ut här nuförtiden! men kan det verkligen vara gott ihop med whisky?

That Handsome Devil said...

Klart Bea, det finns en whisky för varje tillfälle :-)

Anonymous said...

... och det finns en lakritskonfekt för varje tillfälle. Stort tack till Ola för att jag fick tillfälle att diskutera den här böjelsen. Visste ni förresten att man får rubbningar i hjärtrytmen om man käkar en hel 400-gramspåse på en timme? Vågar inte tänka på vad som händer om man sköljer ner det med några stadiga glas whisky. :)

Unknown said...

Ja. Har provat blott allt för många gånger!