Tuesday, September 25, 2007

Sage Francis




Sage Francis. Mejeriet, Lund 25/9/07

För att vara en hiphopkonsert är publikens sammansättning ovanlig. På en spelning med Sage Francis är det minst lika många indiekids som hiphoppare. Men så är Sage Francis inte heller en vanlig hiphopartist. Förutom att hans låtar rent tekniskt är hiphop saknas alla klichéer. I stället dominerar stenhård politik och utmanande av publiken. Sage stirrar vid ett flertal tillfällen rätt in i ögonen på de som står längst fram och säger mer eller mindre, mest mer, tänkvärda saker på sitt kompromisslösa sätt. Det går inte att låta bli att lyssna.

Han inleder med en skön version av Jah Didn't Kill Johnny och går sedan direkt in i underbara Damage, som gavs ut då Sage var ena halvan av duon Non-Prophets. Mitt i spelningen är det en hel del Spoken Word och tempot dras ner en aning. Politiken överges tillfälligt för en uppgörelse med ex-frun och ett par närmast spexiga nummer som faktiskt drar ner en del riktiga skrattsalvor från publiken. Men mot slutet är det knuten näve och stenhård politik i Makeshift Patriot och Slow Down Gandhi. I samband med detta omsveper sig Sage med en amerikansk flagga där stjärnorna är utbytta mot logotyper för ett antal av de största amerikanska multinationella företagen.

Sage lyckas, trots att han är helt ensam på scen, upprätthålla intresse hela tiden med ett starkt budskap och sin agitatoriska framtoning och röst. En väldigt bra spelning.

Sage Francis - Makeshift Patriot
Sage Francis - Slow Down Gandhi

No comments: