Saturday, September 15, 2007

Tärnmås



Väderprognosen inför lördagen talade om västlig eller nordvästlig vind om 15-20 m/s. Och eftersom jag inte hade några åtaganden åkte jag och That Handsome Devil till Bjärehalvön för att spana efter vinddrivna havsfåglar. Väderläget gjorde förväntningarna höga. Men å andra sidan hade väldigt många andra insett samma som vi, så när vi anlände till Hovs hallar innan gryningen var där redan ett 30-tal bilar på parkeringen. Och eftersom det är svårt för fler än ett fåtal att få bra lä där åkte vi till Kattviks hamn, som ligger en bit längre in i Laholmsbukten, i stället. Även där var det gott om folk men där är det lättare att få både lä och fri sikt över havet. Nackdelen är att en del fåglar inte flyger in så långt i bukten och därför inte ses från Kattvik. Men hellre det än ett trångt apberg med dålig lä. Morgonen blev något av en besvikelse med generellt lite havsfåglar, men en mindre lira som passerade på ganska nära håll var trevligt.

Senare fick vi reda på att en ung tärnmås rastade på stranden vid Båstads hamn, några kilometer öster om Kattvik. Tärnmås är en sällsynt men regelbunden gäst i Sverige och just under septemberstormar är det störst chans att se dem då de sträcker från sina arktiska häckplatser söderut genom Atlanten och drivs in i Kattegatt med hjälp av hårda västliga vindar. Då jag dessutom tycker det är en fantastiskt vacker fågel och inte sett den på tre år körde vi dit. Resultatet syns på bilderna. Att det är en ungfågel syns på de bruna partierna på rygg och vingar - en äldre fågel har dessa partier grå (och i sommardräkt dessutom ett svart huvud).

Någon av bloggens mindre fågelintresserade läsare undrar kanske vad en lira är för något. Jo, en sån här (även om denna häftiga film visar arten större lira):

2 comments:

Anonymous said...

Vissa menar att det inte �r tre �r sedan du var i Peru.

Ola said...

Vi såg en tärnmås på Humboldtströmmen i juni i år. Jag tänkte faktiskt på den, men jag bortsåg från den då den såg så annorlunda ut pga ålder och slitage. Men bortsett från den är det tre år. Tror jag:-)