Saturday, December 1, 2007

Editors (supports: The Boxer Rebellion & The Kissaway Trail)







Editors (supports: The Boxer Rebellion & The Kissaway Trail). Vega, Köpenhamn 28/11/07

Vega var generösa denna kväll och bjöd på två förband. Och båda dessa passade väl som förband till Editors. Det var således humorbefriat, skramligt, rockigt och svartklätt. Och även ganska bra. Inget av förbanden kändes oumbärliga men båda två var klart underhållande den ungefärliga halvtimme de hade till sina respektive förfogande. The Boxer Rebellion från London inledde. Deras låtar byggde en del på slagverk och både gitarristen och basisten bytte till slagverkssolon vid flera tillfällen. Musiken var inte särskilt melodisk, utan byggde mer på ett tajt och intensivt sound. Och det var helt ok.

Sen var det danska The Kissaway Trail. De hade också ett ganska mörkt och intensivt sound som byggde mer på en intensiv ljudvägg än på melodier. Här var det gitarrerna som stod i fokus. De körde konstant med tre elgitarrer samt bas och trummor. Förutom detta byggde deras låtar mycket på att samtliga i bandet hjälptes åt med bakgrundssången, ibland även i verserna. Trevlig bekantskap även detta. Jag och Emma börjar f.ö. bli lite inkörda på den danska indiescenen nu efter våra tidigare liveseanser med Decorate Decorate och Blue Foundation.

The Kissaway Trail live på Vega

Editors är också från England, fast från Birmingham, och precis som de andra banden mer eller mindre gravallvarliga. De har släppt två skivor och dessa är fyllda med riktigt bra låtar. Trots den sparsamma diskografin kändes det som konserten var fylld med hits. Melodierna är omedelbara och även de jag bara hört en eller två gånger kände jag direkt igen. De spelade bara en dryg timme, men de höll högt tempo och var väldigt fokuserade så det kändes lagom. Sångaren (Tom Smith), den enda i bandet som överhuvudtaget drog på smilbanden under spelningen, showade vid några tillfällen genom att hoppa upp på pianot och utförde några gitarrsolon därifrån. Annars var det musiken i fokus. Intensiteten, melodikänslan och den råa, mörka framtoningen gör att det är lätt att dra paralleller till Interpol, inte organisationen utan det amerikanska rockbandet. Såklart. I princip alla låtar jag ville höra spelades under konserten. Versionerna var genomgående väldigt lika de på skivorna, men med den intensitet och nerv som fanns på Vega räckte det gott. Smokers Outside the Hospital Doors, som ingick i extranumret, bör ju för övrigt vara en av 2007 års allra bästa låtar.

Bilderna visar Editors på fyra översta, The Boxer Rebellion på den femte och underst en bild på The Kissaway Trail.


An End Has a Start


All Sparks


The Racing Rats


Fingers in the Factories

2 comments:

Anonymous said...

"Smokers Outside The Hospital Doors", säger petimetern, det vill säga jag. :-)

Ola said...

Haha, det var en rätt kul miss.