Friday, August 3, 2007

Polkagrisar från Peru

Det var Bernt, en av resedeltagarna på Peruresan, som myntade begreppet polkagrisar för färgglada eller på annat sätt karismatiska fågelarter. I någon slags motsats till det som brukar kallas "small brown jobs", vilket då avser t.ex. sparvar, finkar och sångare. Här kommer tio stycken polkagrisar från Peruresan, kanske blir det lite andra bilder med annan inriktning från resan senare. Alla bilderna är som vanligt klickbara om man vill se dem i större storlek. Varning för högst blandad kvalitet.


Sword-billed Hummingbird. Den fågel i världen som har längst näbb i förhållande till dess kropp.

Golden-headed Quetzal. En färgexplosion i bergsregnskogen. En av två arter quetzaler vi såg på resan.

Blue-banded Toucanet. Toucanetter kan översättas till "småtukaner". Sen finns det också några arter av stora tukaner och även en annan grupp som heter Aracaris. Totalt såg vi ett tiotal arter tukaner (inkl. toucanets och aracaris) på resan.

Andean Cock-of-the-rock. En av de mest udda fåglar man kan tänka sig. Hanarna spelar på gemensam spelplats och vi såg 11 exemplar vid detta tillfälle. De för dessutom ett jäkla oväsen.

Amazonian Umbrellabird. Svart, märklig och ganska ful. Notera den stora, bisarra strupsäcken. De gamla hanarna har mycket större tuppkam än denna individ.

Hoatzin, på svenska zigenarfågel. Ses vanligen nära vatten i låglandet.

Collared Puffbird. En av resans mer ovanliga arter och ett oväntat fynd. Vår guide, som sett näst flest fågelarter av alla i Peru, hade bara sett den en gång tidigare.

Blue-crowned Trogon. En av resans fem arter trogoner.

Blue-crowned Motmot. Diskret färgklick i låglandsregnskogen.

Scarlet Macaw. På ett ställe besökte vi en födoplats för hundratals arapapegojor (både Scarlet och Red-and-Green Macaw). Tyvärr var det lite långt håll för att få bra bilder.

2 comments:

Anonymous said...

Najs med lite bilder från Peru.
Skönt att Du är i gång igen!

Anonymous said...

Bra bilder och läckra fåglar. Det sägs ju att fåglarna blir färggladare desto närnmare ekvatorn, sk. glogers regel.