Sunday, January 21, 2007

Artrally!





VeX-rally 13/1-07 & SkOF:s vinterfågelsafari 20/1-07

Artrally kallas populärt en tävling där man ska försöka se så många fågelarter som möjligt under en viss tid (vanligen en dag). Skånes ornitologiska förening (SkOF) har ordnat detta sedan 1994 (undantaget 2005) och det brukar avgöras tredje lördagen i januari. Jag deltog vid nio tillfällen 1994-2004 och lyckades vinna med mitt lag vid fyra tillfällen. Då hade vi hela Skåne som tävlingsområde. Vanligen är man 3-4 personer i ett lag och enligt reglerna måste alla lagmedlemmar se eller höra arten med säkerhet för att den ska få räknas i tävlingen.

De senaste åren har Microbirding blivit mycket populärt. Det innebär att man koncentrerar sin skådning till en speciell kommun. Detta har också påverkat artrallykulturen i Skåne. Två kommuner, Vellinge och Kristianstad, har även egna artrallyn med flera lag som tävlar mot varandra där. Och i SkOF:s artrally (eller vinterfågelsafari som är dess namn) valde 13 av 14 deltagande lag att bara köra i en kommun. Av någon anledning har alla artrallyn i Skåne koncentrerats till januari. Vellinge hade sitt den 13/1, SkOF sitt 20/1 och nästa vecka, 27/1, är det Kristianstads tur (där ska jag inte vara med).

Först ut var VeX-rallyt (VeX = Vellinge kommun, där x-et står för kryss, den populära beteckningen för att räkna fågelarter). Jag, Lammet (Mattias) och Njutaren (Tommy) deltog som "The Wild Boyz". Totalt var det fyra lag som skådade inom Vellinge kommuns gränser fram till klockan 14.00, då det var återsamling på Annas café i Höllviken. En hård västlig vind gjorde det svårare än annars och det var hårt jobb för nästan varenda art. Övriga lag höll sig mest på Falsterbonäset och i Foteviken. Vi var dock taktiska och åkte in till Arriesjön för en del arter som är svårare längst ner i sydväst. Denna taktiska kupp betalade väl ut och vi vann på våra 75 arter, vilket var sex arter mer än de som kom tvåa.

En vecka senare var det dags fär SkOF:s vinterfågelsafari. Eftersom jag ursprungligen kommer från Staffanstorp och det finns ett trevligt gäng fågelskådare där valde vi att ställa upp med två lag (8 personer) som bara skådade i Staffanstorps kommun. Detta trots att Staffanstorp är en extremt naturfattig kommun och saknar såväl sjöar, skog som kust! Man får nöja sig med lite spridda dungar och våtmarker i det annars enformiga åkerlandskapet. Så därför var vi mest ute efter att göra ett så bra resultat som möjligt utan att bry oss om övriga lag, eftersom det är omöjligt att rå på större kommuner med fler fina naturområden.

Det regnade från tidig morgon oavbrutet till klockan två (skymning kring kl 16, "målgång" senast kl 18). Men trots att samtliga var dyngsura av allt regn så hade vi riktigt trevligt. Både ute i regnet och under transportsträckorna, som förgylldes av bl.a. Julie Driscoll & Brian Auger på bilstereon. Bra musikval, Kalle! Efter omständigheterna (väder och naturfattig kommun) var vårt slutresultat på 61 arter under dagen mer än godkänt. I totaltävlingen var vi som väntat helt chanslösa, men i kommunklassen där man räknar % av ett s.k. kommunindex (hur många arter som rapporterats i resp. kommun under januari genom tiderna) kom vi tvåa av 14 lag! Totaltävlingen vanns överlägset av laget "Kommando Marjasin" från Lund som noterade imponerande 89 arter. Kamrat Lammet, som var med att vinna VeX-rallyt veckan innan, tog därmed hem sin andra artrallyseger på lika få veckor.

Kvällen avslutades trevligt med genomgång och middag på Backagården utanför Höör i centrala Skåne.

Bilderna föreställer, uppifrån och ner 1) Njutaren på beckasinjakt i inre Foteviken under VeX-rallyt, 2) berguvspan i skymningen under SkOF-rallyt, 3) några Staffanstorpsskådare tar igen sig efter en dags hårt slit och 4) Lammet, den oslagbare.

4 comments:

Unknown said...

Vad har du emot KriX?

Ola said...

Inte kul när deras två färgstarkaste profiler (Bad Boys...) inte ställer upp. Dessutom är det whiskyprovning på lördag.

Unknown said...

Man ska inte tro på allt man läser, (fast det hoppas jag att Absolut X gör)! Vår taktik är mer raffinerad än någonsin...

Ola said...

Ni är galna. Extremt trevliga och underbara, men galna. Och det är bra.