Tuesday, January 29, 2008

Whiskyprovning #15



Whiskyprovning #15. Lund 26/1/08

Årets första whiskyprovning är avklarad. Det var som vanligt oerhört trevligt. Vi var denna gång 12 personer som njöt av flytande guld. Denna gång var det t.o.m. så trevligt att vi testade 8 sorter i stället för 7. Det var inte planerat utan en effekt av att vi hade så trevligt och THD lite försynt undrade om vi var sugna på en till när vi egentligen var klara. Självklart blev det bifall. En sort var omprovning, vilket gör att totalt 112 sorter nu runnit nerför våra strupar sedan vi började.

När det gällde startfältet var det provningarnas hittills mest internationella. Men trots att det bara fanns med två skotska (varav en var den för nordiska marknaden specialgjorda Black Grouse) var det något oväntat att japanska Yamazaki tog hem segern. Oväntat inte minst för att vi även testade Talisker Destillers Edition från 1993. Men den var en rejäl besvikelse, inte minst då vi tidigare tokhyllat deras 18-åriga (ligger på 3:e plats i maratontabellen).

Ingen whisky fick mer än 6,0 (av 10) denna gång. Sedan följde 4 sorter mellan 4,9 och 5,5, bl.a. något så udda och intressant som en 3-årig amerikansk single malt! Kanada, Irlands och Spaniens bidrag hamnade på efterkälken - kanske inte helt oväntat. Resultaten i helhet syns på bifogad collage-bild (klicka på den så blir den större), vilken liksom arrangemanget som vanligt gjorts av That Handsome Devil. Tusen tack (för både arrangemang och bild).

Rapport från #12 (även lite om bakgrund och metodik), #13 och #14.

1 comment:

That Handsome Devil said...

Möjligen bjöd den här provningen på den största besvikelsen någonsin i såna här sammanhang. Att Talisker Distillers Ed skulle vara som en rätt sliskig & trist Bowmore & inte alls i närheten av Talisker 10 eller dito 18 , var det i alla fall för mig. Djupt, djupt besviken! Jag menar inte att den skulle vara som sina "bröder", klart de måste göra något annorlunda, men varför sherryfat & sötma - det innehåller ju typ "ALLA" skotska "fastlandswhiskies"?! What's the point?