Thursday, January 24, 2008

Barcelonaresan, del 3


Söndagen var det lite tidigare uppstigning än dagen innan och vi åt frukost på ett rätt så kasst ställe. Speciellt kasst var det för att bilderna på deras mat såg fantastiskt läckra ut. Men det var lögn. När Emma kortvarigt lämnade stället för att hämta sin glömda halsduk på hotellet spelade de dessutom Per Gessle på stereon för att strö extra salt. Lömska Emma! Därför passar det bra att börja med en bild på Emma och en nästan lika lömsk katt!


Vi var nu på promenad genom gamla kvarter söder om Ramblan, på väg mot den mer parkliknande höjd i söder där det ligger en del av stadens godbitar. Kulturpoängen haglade, bl.a. i form av en gammal kyrka.


En av de saker vi absolut var tvungna att se var mytomspunna Moulin Rouge. Det var inte förrän efteråt någon kom på att det egentligen ska ligga i Paris.


Barcelona! Det är jag helt säker på! Sagrada Familia syns nämligen långt till höger i bilden (enklast om man förstorar den genom att klicka på den, då reduceras också effekten av de fula fläckarna jag numera har gott om i kameran).


Jag antar att ingen skulle reagera om jag sa att detta var en gammal fabrik någonstans i Mellansverige.


Men en sån här konstig sak brukar väl inte finnas på mellansvenska fabriker?




Just precis - "fabriken" var inte en fabrik utan självaste Olympiastadion. Barcelona arrangerade alltså sommar-OS 1992. Nu spelar FC Barcelonas lokalkonkurrent Espanyol sina hemmamatcher här. Vi nöjde oss med dagens första öl. För övrigt ser stadion ganska liten ut från utsidan men det är för att innerplan är nedsänkt och betydligt lägre än omgivande terräng. Jämför t.ex. den första bilden på OS-elden (tagen från gatan utanför) med hur den ser ut från insidan.



Den lika häftiga som obegripliga konstruktionen som står utanför Olympiastadion.



Olympiastadion i all ära, men vi törstade nu efter lite riktig finkultur. Vi gick till MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya), det stora konstmuseet som ligger i samma område. Vi var riktigt seriösa och betade av alla permanenta utställningar. Båda urgamla prylar från 1100-talet, lite barock och mer moderna grejer. En hel del fint.


Den ofantligt stora orgeln i den ofantligt stora hallen på MNAC. Tänk er My Body Is A Cage på denna!

Nu ville vi besöka den botaniska trädgården som enligt kartan skulle ligga i närheten. Men det blev fiasko för det enda vi hittade på den plats som var markerad var en mindre avfallstipp, en fotbollsplan, en sunkig damm och lite fult buskskrafs. Och en tamduva som var målad i Italienska flaggans färger. Den var riktigt ful.


Puerta Avila. Härifrån tog vi en taxi till hamnområdet för mat och dryck. Mer om det i den fjärde och sista delen. Tills dess - Immaculate Machine med ännu en låt från fredagens spelning!

1 comment:

Anonymous said...

Jajamensan! Lömsk är bara förnamnet.
:-)