Thursday, April 3, 2008

Tukaner

Tidigare har jag lagt ut bilder på ett antal kolibrier som jag såg i Ecuador. Nu har turen kommit till några andra godingar - tukaner!

Tukaner brukar delas upp i fyra grupper.

- De stora bamsiga, äkta tukanerna ("Toucans") - huvudsakligen i låglandsregnskog.
- De avsevärt mindre tukannetterna ("Toucanets") - huvudsakligen i bergsregnskog.
- Aracaris, som är som i storlek med tukannetter men med sågtandade näbbar - huvudsakligen låglandsarter.
- Bergstukaner, som är större än tukannetter och aracaris, men mindre än tukaner - de lever som namnet antyder i bergsregnskog. Det finns tre arter, där Grey-breasted Mountain-Toucan kan ses så högt som 3500 m.ö.h.


Choco Toucan, en "äkta" tukan. Finns bara i nordvästra Ecuador och sydvästra Colombia, i det område som kallas choco, därav namnet. Fyra arter äkta tukaner sågs på resan och arten på bilden är den som är svårast att se i andra länder.


Blue-banded Toucanet, en bild jag återanvänder sen Peruresan i somras, eftersom jag inte fick några bra bilder på denna grupp i Ecuador. Annars var Golden-collared Toucanet, som är klart annorlunda än de andra och tillhör ett annat släkte, en favorit. Fyra arter tukannetter sågs på resan.


Pale-mandibled Aracari. Denna bild är tagen inifrån en restaurang. De hade lagt ut frukt för att locka fram fåglar så turisterna kunde bli nöjda. Sex olika aracaris såg vi på resan, vilket kan sägas vara full utdelning.



Överst Black-billed Mountain-Toucan och under den Plate-billed Mountain-Toucan. Det finns fyra arter bergstukaner i världen, varav tre finns i Ecuador. Vi såg alla tre. Den svåraste är nog Black-billed och vår guide, med många års erfarenhet av de områden vi var i, ansåg att observationen vi hade av den var den bästa han haft någonsin. Plate-billed är i likhet med Choco Toucan en specialitet för chocon och finns följaktligen bara i nordvästra Ecuador och sydvästra Colombia.

1 comment: