Friday, November 23, 2007

Happy Mondays



Happy Mondays. KB, Malmö. 22/11/07

Happy Mondays, som hade sin storhetstid i slutet av 80- & början av 90-talen, är förutom att de tillhör de mer kända banden från den stora Manchester-vågen också starkt associerade till droger. Myterna och historierna är många om sångaren Shaun Ryder och hans missbruk. Men man hann faktiskt också med att skapa musik. Stundtals fantastisk musik, en sorts dansant pop med starka inslag av både house och funk och soul.

Bandet upplöstes i början på 90-talet, enligt mångas uppfattning p.g.a. Ryders alltför omfattande drogmissbruk. Trots detta återkom Shaun Ryder med ett nytt band, Black Grape, som spelade liknande musik. De såg jag för övrigt på Lollipop-festivalen i Stockholm 1996 och det var lysande. Shaun gillade inte Sverige då för det var så svårt att få tag på droger. Något år senare upphörde även Black Grape att existera.

Nu har Happy Mondays återförenats och börjat turnera igen och drogerna lär vara ett minne blott, åtminstone är det den officiella versionen. De spelade faktiskt på Coachella i våras men jag missade dem där för att de spelade samtidigt som Manu Chao under den sista kvällen. Men det tog bara ett halvår så dök de upp i Malmö.

Förutom Shaun är naturligtvis även Bez med i bandet fortfarande. En av de märkligaste figurer jag sett på en scen. Han är bara med och "dansar". Fast egentligen är det inte dans utan han är någon slags publikeldare med två maraccas, som han knappt använder, i handen. I stark kontrast till den något introverta Shaun Ryder som iförd mössa står rätt långt in på scenen och sjunger sina texter. Och det enda som sägs till publiken är ett "cheers" efter varje avslutad låt. Resten av bandet inklusive den duktiga kvinnliga sångerskan är skickliga men tar inte mycket plats.

De ser hyfsat fräscha ut och soundet är precis som förväntat och som det bör ha låtit för 15 år sedan. Det är inte uppseendeväckande bra, men det är röjigt och kul. Och de betar av de flesta av sina mest kända låtar, samt ett antal nya som låter i princip likadant som de gamla, innan de lämnar scenen efter en dryg timme. Klart trevlig spelning.


Kinky Afro


Hallelujah


Step On

No comments: