Wednesday, July 4, 2007

Kortrapport fran Peru, # 8

Resan borjar narmar sig slutet. Vi har nu atervant fran amazonas och har bara nagra dagar pa hog hojd i Anderna kvar. Dar ska vi forsoka se nagra av resans allra viktigaste arter - Junin Grebe (som bara finns i Juninsjon i hela varlden) och den alldeles fantastiskt vackra Diademed Sandpiper-Plover. 4700 meters hojd ar det som galler. Vi kommer for ovrigt hem pa mandag kvall.

Amazonasdelen var spannande. For att komma dit akte vi bat pa flod i en hel dag. Och vi tittade pa faglar i ett omrade dar knappt nagra utlandska fagelskadare varit forut. En del ovantade saker hittade vi men det finaste var att vi besokte ett stalle dit hundratals arapapegojor kommer och ater pa formiddagarna. Vi sag minst 70 ex av Scarlet Macaw och 250 ec av Red-and-green Macaw. Maktigt! Och sa fick jag antligen, pa min tredje resa till Sydamerika se Jabiru, en av varldens snyggaste storkar.

Pa vagen tillbaka bodde vi i Atalaya, en hamnstad vid en stor flod. For narvarande ar det strejk dar for att regeringen infort moms for Amazonasregionen, nagot de tidigare varit befriade fran. Pa kvallen bevittnade vi delar av ett strejkmote pa ett torg. Att hora en strejkledare i Latinamerika elda massorna med "Un Pueblo Unido Jamas Sera Vencido" live var stort - mycket stort!


Antal fagelarter sedda under resan: ca 685.
Antal bett av sandflugor pa Ola: minst 1000 (men de kanns inte sa det ar ok. Bild pa sonderbiten nacke finns)
Gladjefaktor nar jag sag Chestnut-crested Cotinga idag: 9/10 (vi hade tidigare missat denna sallsynta art pa tva lokaler dar den ar kand ifran, men idag nar hoppet egentligen var ute sag vi den mycket mer ovantat!)
Betyg pa pan-pizza i La Merced (stan jag ar i just nu): 8/10.
Betyg pa Kinamat i Satipo (stan jag var i igar kvall): 2/10.
Tandvarksfaktor: 5/10 (egentligen inte sa mycket vark men den kanns konstig och nar jag biter ihop kanns tanden nastan som ett tuggummi)
Magsjukefaktor: 0/10 (inga problem)
Sjalslig smartfaktor: 5/10.

No comments: