Saturday, June 23, 2007

Kortrapport fran Peru, # 6

Ett tag sedan forra rapporten, vilket beror pa att vi varit langt fran civilisation under flera dagar. Vi har nu varit i ett omrade med laglandsregnskog som valdigt sallan besokts av fagelskadare fore oss. Det var stor succe och vi sag flera arter som utgor s.k. "range extensions", d.v.s. vara fynd var utanfor deras kanda utbredningsomrade. Allra roligast var nog anda en observation av tapir, i fullt dagsljus och i mer an 15 minuter, da den drack i kanten av en flod. Haftigt djur. Dessutom valdigt distra - den drack lite och borjade ga ivag da den kom pa att den skulle dricka lite till och gick tillbaka. Och likadant med en del andra saker.

Andra saker som hunnits med ar en musik/danskvall i en liten stad i kanten av Amazonas, ett midsommarfirande med Inca Libre och ett antal fastkorningar pa varldens kanske allra samsta vag. Och en batfard pa en flod for att kunna komma till det fina skogsomradet. Den farden var minnesvard. Vi stannade pa flera stallen och badade i harligt vatten i floden, som ar ett biflode till Amazonfloden.

Vi kommer nu att rora oss lite soderut for att skada dels i en annan laglandsregnskog och darefter ta oss upp i hoga delarna av Anderna, hela hojdgradienten till 4800 meter!


Antal fagelarter sedda under resans forsta tva veckor: drygt 450
Antal kronor som 75 cl peruansk rom kostade i en liten butik i staden jag ar just nu: ca 20
Antal kronor det kostar att internetsurfa en timme pa ett genomsnittligt internetcafe i Peru: 2
Antal timmar det tog att kora mellan Villa Rica och Iscozazin (max 10 mil): 12 (inkluderande 3-4 timmar for skadning och mat, men vagen var INTE bra!)
Charmfaktor hos en tjej vid namn Marjorie i den trevliga lilla staden Iscozazin: 10/10
Tandvarksfaktor: 3/10 (sma smartor idag)
Magsjukefaktor: 0/10 (inga problem alls - dock en del insektsbett som tack och lov knappt kanns)
Sjalslig smartfaktor: 5/10 (tankar mycket pa problemet nar jag ar sjalv, men snalla meddelanden hemifran och aven rara Peruanskor gor saken battre. Alla fina naturupplevelser har gor ocksa sitt till)

3 comments:

Anonymous said...

"OLA TESTAR: PERU" = en höjdare. Fast jag förstår inte det där med fransyskorna. Eller varför du har åkt till Sydamerika med tandvärk. Annars mycket roligt att få livstecken. Och du - vänner låter betydligt bättre än ovänner i mina öron... Dessutom är det "vännens" förlust. Hälsa JLZ att han inte ska dricka för många tjejdrinkar. Ni är saknade!

Anonymous said...

Glömde säga att jag bevakar STAX i din frånvaro.

Ola said...

Harligt att du inser at Stax regerar! Tandvarken kom nagra dagar innan avresa sa jag hann inte fixa det innan. Men det ar ratt ok med det. Fransyskan....tja, jag berattar mer efter hemkomst.