Sunday, June 10, 2007

Kortrapport fran Peru, # 2

Det fanns tillgang till internet idag ocksa och eftersom det var en valdigt speciell dag sa blir det en rapport till redan dagen efter den forsta.

Dagen kan sammanfattas med textraden There was pain in my eyes, but a smile on my face (citat fran laten Exalted Rose av Mark Germino - gubbrock fran borjan pa 90-talet - kanske nagot for Erika och Martina?) For aven om dagens handelser egentligen fatt mig att vara alldeles uppspelt har den trakiga svekhistorien fortfarande mitt psyke i ett starkt grepp. Trist att behova namna det igen, men det paverkar upplevelsen.

Naval, idag har jag varit pa havsfageltur, internationellt kand som en "pelagic" utanfor Lima. Med snabbgaende bat tog vi oss ut till Humboldtstrommen ca 30 sjomil fran land. Redan nara land var det nedlusat med Peruvianska sulor och dito pelikaner, inkatarnor och olika trutar. Langre ut borjade klenoderna dyka upp - forst Peruvian Diving-Petrel och sedan stormsvalor av olika slag. Liror och labbar gjorde sallskap och till slut aven ett antal albatrosser. Fagelmangden var enorm plus att vi sag mangder med delfiner och sjolejon (samt en stor val som vi tyvarr ej lyckades artbestamma). Pa vagen hem tittade vi ocksa pa den endemiska (= finns bara i Peru) Peruvian Seaside Cinclodes, en smafagel som bara finns pa klippoar i havet. Efter 11 timmar pa sjon var vi tillbaka i hamnen i Lima. Och trots att det gatt fyra timmar till kanns det fortfarande som det gungar. Fantastisk dag!

Dagen i siffror (det har ar bara nat trams jag tycker ar kul just nu - det slutar nog snart!):

Antal peruanskor som Ola flirtat med andra kvallen i Lima: 0
Antal fransman som Ola haft jattetrevligt sallskap av pa baten: 2
Antal stormsvalearter sedda under dagens Pelagic: 6 (tidigare i hela mitt liv: 5 (varav 2 aven sags idag)

Sjosjukefaktor: 3/10 (guppigt hav men jag klarade mig bra. Viss tendens till illamaende nar baten lag stilla for att vi matade in stormsvalor, men annars ok!)
Antal manniskor pa baten som blev sjosjuka: 2
Tandvarksfaktor: 2/10 (knappt nagot idag - for att bringa klarhet i detta ska sagas att jag funderade pa akutbesok dagarna innan resan men struntade i det. Idag nastan smartfri!)
Sjalslig smartfaktor: 8/10 (en fantastisk dag pa havet ar framst att tacka for att siffran sjunker)

3 comments:

Anonymous said...

Det verkar ju vara ett trist svek eller likande du råkat ut för. Hoppas det bättrar sig. Och att resan blir över förväntan! Det är duktigt varmt här i Sverige, 30 grader och tropisk sommar. Igår varmast i hela Europa enligt radionyheterna. Slår Peru det?

Ola said...

Kari: Tack for din trevliga kommentar. Nej, Peru vinner inte. Det var nog 25 grader idag. Men kallare framat kvallen nere vid havet. Annars har resan borjat bra aven om Lima ar lite stokigt. Aker dock vidare i morgon.

Anonymous said...

Pelagic or die!